Cyberhuis webshop logo
iRobot logo

Er zijn meerdere modellen van de Roomba® stofzuigrobot

Roomba met hond op de achtergrond

Welke robotstofzuiger is geschikt voor u

Hieronder uitleg over de verschillende Roomba® modellen 


Waar moet je bij de aanschaf van een Roomba op letten?Vloeren

Het is belangrijk om te kijken of uw vloer geschikt is voor een Roomba. Er zijn een paar soorten vloerbedekking waarvoor de Roomba niet altijd geschikt is:

    •   Hoogpolig tapijt: Een beetje afhankelijk van hoe hoogpolig het tapijt is. Het is verstandig om dit eerst uit te proberen. In dit soort situaties raden we u aan om contact met ons op te nemen per mail info@cyberhuis.nl of telefoon: 088-8780000.

    •   Wollen tapijt: Niet alle wollen tapijten zijn hetzelfde. Het komt soms voor dat bij een wollen tapijt dat de bovenkant wat pluizig is en gemakkelijk loslaat. Kiest u voor een Roomba met harige borstels, dan is het mogelijk dat de borstels het bovenste pluizige deel van uw tapijt borstelen. Dat raden we niet aan. Een oplossing is dan om een robot te kiezen met rubberen extractors, dus van de e5, i7 serie of hoger. Echter ook hier is het verstandig om eerst uit te proberen of dat werkt. In dit soort situaties raden we u aan om contact met ons op te nemen per mail  info@cyberhuis.nl of telefoon: 088-8780000. 

    •   Zwart tapijt: Echt diepzwart tapijt, dus effen zonder andere kleuren draad ertussen kan een probleem zijn voor de e- en i-series. Om niet van de trap te vallen heeft de Roomba sensoren voor diepte. Deze sensoren reageren op infrarood licht. Een diepzwart tapijt absorbeert al het licht waardoor de dieptesensoren geen reflectie krijgen en reageren door te stoppen. Het tapijt had in de ogen van de Roomba ook een afgrond kunnen zijn en vanuit die redenering is het dus heel verstandig dat de stofzuiger stopt. Echter heeft u een huis met zwarte vloerbedekking, dan werkt een Roomba 600, e5 of i7 niet op deze vloer.

        De nieuwste Roomba s9+ heeft geen problemen met zwarte vloerbedekking. 


Kamergrootte

De grootte van uw kamer belangrijk voor uw keuze. De Roomba i- en s-series kunnen tot tweehonderd vierkante meter stofzuigen en maken een kaart van de ruimte waarin ze werken. De i7 gaat nog een stapje verder en bewaart de kaart zodat u kamers namen kunt geven en de Roomba een specifieke kamer kunt laten stofzuigen. De andere modellen werken in ruimtes tot 80 vierkante meter en werken met het i adapt systeem. Dat betekent dat ze voor het oog willekeurig door uw kamer rijden en zich steeds aan verschillende situaties aanpassen. Met behulp van vuilsensoren blijft de Roomba op plaatsen waar het vuil is wat langer rondrijden. Ze reageren op stoel- of tafelpoten door er een rondje omheen te rijden en op muren door er met het draaiende zijborsteltje wat langer langs te rijden. 

In een kamer tot ongeveer 70 vierkante meter kan iedere Roomba zijn weg vinden. Is de ruimte echter groter dan 70 vierkante meter of heeft de ruimte een ingewikkelde vorm, dan is het misschien beter om voor het model met ingebouwde navigatie te kiezen. Omdat de Roomba i7 en s9 tot 200 vierkante meter aankunnen en preciezer navigeren is deze hiervoor meer geschikt.

De iAdapt Roomba’s zoals de Roomba 600 en 800 modellen en de e5 werken uitstekend in afgebakende ruimtes. Heeft u een verdieping met veel kamers of een ingewikkelde plattegrond en wilt u dat de Roomba alles in 1 keer schoonmaakt, dan is een Roomba i7+ of s9+ de beste keuze.


Huisdieren

Alle robotstofzuigers zijn handig als u huisdieren heeft. Huidstof, losliggende modder en haren zijn geen probleem voor iRobotstofzuigers. Het maakt echter wel verschil of u voor een roomba met borstels of extractors kiest. We raden aan om te kiezen voor extractors, die zitten tegenwoordig in alle nieuwe modellen, dus van e5 tot s9+. Deze zijn gemakkelijker schoon te maken en leveren iets meer zuigkracht. Maar de ervaring leert ook dat borstels, mits die regelmatig schoon worden gehouden, goed werken om haren op te vegen.


Wifi, Google Home en Alexa

Er zijn verschillende modellen geschikt om via uw mobiele telefoon of automatiseringssysteem in huis te gebruiken. Het voordeel van wifi is dat u via uw telefoon gemakkelijk werktijden kunt instellen, maar ook dat u meldingen krijgt wanneer de Roomba is gestart of wanneer er iets mis is. U kunt zelfs op afstand uw Roomba aanzetten als er onverwacht meer stofzuigtaken nodig zijn dan u vooraf had bedacht. 


Automatische start

Heel veel modellen hebben een automatische timer. Hiermee kunt u de tijd instellen op uw roomba en aan de hand daarvan iedere dag een tijd kiezen dat de stofzuiger in beweging komt. Daardoor hoeft u er zelf niet meer aan te denken en wordt er dagelijks gestofzuigd. Of u laat de roomba starten als u niet thuis bent, of ’s nachts als u ligt te slapen. Het is in dat geval wel praktisch als u zorgt dat er geen losse dingen op de vloer zijn achtergebleven, omdat de roomba die zal opzuigen of voor zich uit zal schuiven. Bij het simpelste roomba-model is programmeren niet mogelijk en kiest u handmatig met een druk op de cleanknop wanneer de roomba gaat starten. 


Afstandsbediening

Soms is een afstandsbediening voor een roomba handig. Wanneer u moeilijk ter been bent bijvoorbeeld, maar ook wanneer u de roomba uit het zicht onder de kast parkeert kan een afstandsbediening uitkomst bieden. Met de afstandsbediening kunt u uw roomba gemakkelijk starten of weer terug naar zijn homebase leiden. Echter de nieuwste modellen werken allemaal via een gemakkelijke app op uw smartphone of iPad.


Onderhoud

Het onderhoud van de verschillende modellen verschilt ook. De Roomba 600/700 serie hebben harige borstels en die moeten dan ook regelmatig schoongemaakt worden. De Roomba e5 en de nieuwste i- en s-series hebben zogenaamde extractors van rubber waar veel minder vuil aan blijft hangen. Deze hoeven dus ook veel minder vaak schoongemaakt te worden. Het vuilbakje moet in principe na iedere wat langere stofzuig actie leeggemaakt, Het filter hoeft niet iedere keer schoongeklopt te worden maar het kan zeker geen kwaad om dat ook te doen als u het bakje leegt. De nieuwste Roomba's van de hebben een vuilbakje wat zelfs onder de kraan schoongemaakt mag worden. Let op, de bakjes van de Roomba 600, 700, 800 of 900 serie mogen absoluut niet nat worden, het stofzuigmotortje zit daar in het bakje ingebouwd.


Roomba i- en s-serie

De allernieuwste Roomba's van de i- en s-serie hebben weer een aantal verbeteringen vergeleken met de andere modellen
email: info@cyberhuis.nl